Siteplus

YAZ AYLARINDA BAHÇE BAKIMI

Sıcak havaların etkisinin yoğun olarak hissedildiği bugünlerde bahçe bitkileri de zorlu yaz koşullarından oldukça etkileniyor. Oysa bitkilerin bu sıcak günleri geçirebilmesini sağlamak elinizde.

Önceliğiniz her zaman toprağın temizlenmesi olmalıdır. Asalakların bulunmadığından, toprak yüzeyinin kireçlenmediğinden emin olmalısınız. Varsa kireç tabakasını düzenli olarak temizlemelisiniz. Ağaç diplerini temizlemeye, yabani otları ayıklamaya, uygun şekilde ilaçlama yapmaya devam edebilirsiniz. Çimleri haftada bir kez biçebilir, her gün sulayabilirsiniz. Ancak çimlerin sararmış kısımlarına dokunmamalı ve boylarını çok kısaltmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü aşırı sıcaklar filizleri kavurabilir.

Çit bitkilerinin budamasını yapabilirsiniz. Güllerinizin toprağını çapalayarak havalandırabilirsiniz.  Ağustos ayının ortasına doğru yine güllerinizin yaz budamasını yapabilirsiniz.

Sıcak havalarda bitkiler de bizim gibi suya ihtiyaç duyar. Özellikle aşırı sıcaklarda akşam saatlerinde sulama yapmalısınız. Böylece buharlaşmayı azaltarak toprağın suyu daha çok emmesini sağlarsınız. Kontrollü bir sulama yöntemi kullanarak hem bitkilerinizin daha sağlıklı olmasına hem de su israfını önlemeye yardımcı olursunuz. Bahçe güllerinizi sularken dallara ve yapraklara su gelmesini engellemelisiniz. Gülfidanının etrafını biraz çukur bırakarak buradan haftada bir iki defa bol su ile sulamanız uygun olur. Eğer gülleriniz yeteri kadar su almazsa çiçekleri küçük olur ve çabuk solar.

Sebze bahçeleriniz ve meyve ağaçlarınız yaz döneminde böcek ve mantar tehditlerine açıktır. Bu aylarda bitkilerinizi iyice gözlemlemeli, böcek ve mantar gibi bir sorun ile karşılaştığınız takdirde mutlaka bir uzmana danışıp, onun yönlendirmesi ile ilaçlama işlemine karar vermelisiniz. Çünkü yanlış yapılan bir ilaçlama bahçenizdeki bitki ve hayvan dengesine zarar vererek düzeltilmesi güç hasarlar bırakacaktır. Ayrıca bahçeden yararlanan aile fertlerinizin ve arkadaşlarınızın sağlığına da zarar verebilirsiniz.