Siteplus

TEMİZLİKTE YAŞAM GÜVENLİĞİ

Nasıl ki iş yerinde belli güvenlik kurallarını uygulamak riskleri azaltarak çalışanların sağlığını korumaya yardımcı oluyorsa evde ve günlük yaşamda karşılaşılan tehlikeleri en aza indirmek de yaşamınızı korumada aynı önemi taşır.

Temizlik yaparken sağlığınız için dikkatli olmanız gerekir. Özellikle bahar temizliğinin yapıldığı bu dönemde ev kazaları sıkça yaşanmaktadır. En sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri zehirlenmelerdir. Temizlik malzemeleri amaçlarına uygun olarak kullanılmadığında ve başka malzemelerle karıştırıldığında zehirli gazlar açığa çıkar. Örneğin; çamaşır suyunu tuz ruhu ile veya sıvı yüzey temizleyiciler ile karıştırmak sıkça yapılan bir hatadır ve ciddi zehirlenmelere, solunum yollarında hasara neden olur. Bu yüzden temizlik malzemelerini ASLA birbiriyle karıştırmayın. Temizlik maddeleri seçiminde çevreye en az zarar veren malzemeleri tercih edin. 

Ev temizliği olsun ofis temizliği olsun, temizlik yaparken elektrik prizleri ve kablolara dikkat edin. Ampul, priz ve kablolara çıplak, ıslak elle veya ıslak malzeme ile asla dokunmayın.

Evin yüksek noktalarında yapılan temizlik sırasında olan yaralanmalar da sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Perde takarken, dolapların üstünün veya yüksekteki rafların temizliği gibi işleri yaparken seyyar merdiven kullanın. Tabure ve sandalye gibi eşyaların dengesi kolayca bozulur, bunlardan düşme riskiniz yüksektir. Hatta seyyar merdivenin dengesini de kullanmadan önce kontrol edin. Mümkünse yüksekte iş yaparken yardım alın. Merdiveni tutan, size malzemeleri veren, inip çıkmanıza yardım eden bir kişi yanınızda olsun.Yalnızca yüksekten düşmeniz değil, başka bir cismin üstüne düşmeniz de çok ciddi yaralanmalara yol açabilir.