Siteplus

YANIK KAZALARINDA İLK YARDIM

Telaş ve dikkatsizlikten kaynaklanan ev kazaları hayati tehlike yaratabilir. Aile bireylerinizin yaşam güvenliği için bu kazalara karşı dikkatli olun. Özellikle bebeklerin ve çocukların en çok yaşadığı kazalar yanıklardır. Yanma ve haşlanma riskine karşı alacağınız bazı önlemler hayat kurtarıcıdır.

  • Çocukları ocak, fırın, ısıtıcı, soba gibi eşyaların yanında yalnız bırakmamak,
  • Kibrit, çakmak, sigara gibi yanıcı malzemeleri ortalıkta bulundurmamak,
  • Ocak üzerinde veya masadaki tencere, tava, çaydanlık, su ısıtıcısı gibi mutfak malzemelerini sapları içe gelecek ve çocukların erişemeyeceği şekilde yerleştirmek

bu önlemler arasındadır.

Yine de alacağınız her önleme rağmen yanık kazaları ile karşılaşabilirsiniz. 3. ve 4. derece yanıklar cildin altındaki yağ tabakasına, kemik ve eklemlere ulaşan yanıklar olduğundan acil tıbbi müdahale gerektirirler. Ama küçük bir yanığa evde müdahale edebilirsiniz.

6-7 santimden küçük, cildin dış tabakasında kızarıklık ve ağrıya neden olan yanıklarda öncelikle yanık bölgesine 20 dakika boyunca serin su uygulayın. Sonra burayı yumuşak sabun ve su ile yıkayın. Aşırı soğuk su ve buz kullanmayın. Bunlar yanık bölgesini tahriş eder, hatta buz yanlış kullanıldığında soğuk yanığına neden olabilir.

Ardından 5-10 dakika aralıklarla yanık bölgesine serin bir kompres veya temiz, ıslak bir bez yerleştirin. Böylece yanık kaynaklı ağrı ve şişi azaltabilirsiniz.

Bir sonraki adım, antibiyotik içeren ve yanık için olan merhemin yanık bölgesine uygulanarak steril gazlı bez ile kapatılmasıdır. Böylece enfeksiyon riskini azaltmış olursunuz.

Eğer yanık bölgesinde içi su dolu kabarcık oluştuğunu görürseniz bu kabarcıkları kesinlikle patlatmayın. Onlara dokunmayın. Patlatırsanız enfeksiyon oluşumuna neden olabilirsiniz. Kabarcıklar için gerekirse bir uzmana danışın.

Tüm bu uygulamaları güneş yanığı için de yapabilirsiniz.

Öte yandan toplumumuzda yanığa iyi geldiği sanılan bazı uygulamaların daha çok zarar verdiğini de unutmayın. Yanık bölgesine tereyağı, sıvı yağ, diş macunu, yumurta akı gibi şeyleri asla sürmeyin. Bunlar yanık bölgesini daha çok tahriş eder. Tereyağı ve yumurta akındaki bakteriler enfeksiyon riski oluşturur. Buz ve çok soğuk su da yanık bölgesini tahriş eder.

Kazalardan uzak, sağlıklı günler dileriz.