Siteplus

PANDEMİ SÜRECİNDE SİTE YÖNETMEK

“Siteplus Site Yönetim Hizmetleri Koordinatörü Göksel Gümüşel pandemi dönemindeki site yönetim süreci hakkında bizlere bilgi verdi”.

Mart ayından Haziran ayına kadar “Evde kal” sloganıyla hareket ettik. Ev-ofis kavramı hayatımıza yerleşti. 65 yaş üstü ve 20 yaş altının dışarı çıkmasının yasak olduğu bir dönem geçirdik. Bu durum birçoğumuza oturduğu binayı ve siteyi hizmet ve olanakları açısından daha yakından değerlendirme fırsatı sundu. Siteplus, yönettiği sitelere ne gibi hizmetler sağladı?

Pandemi dönemi ve koronavirüs tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de normal kavramını yeniden şekillendirdi. Virüs dönemde uygulanan sokağa çıkma yasakları ile evlerimizde çok daha uzun süreler vakit geçirir olduk. Bu durum ortak yaşam alanlarında üzerimize düşen sorumluluğu kat be kat arttırdı. Normal dönemde projelerimizde yapmış olduğumuz uygulamalara ilave olarak virüse karşı mücadelede çok önemli görevler üstlendik. Tüm personelimize koronavirüse karşı farkındalık eğitimi verilerek karşı karşıya olduğumuz durum hakkında hassasiyeti arttırdık. Yine tüm projelerimize Sağlık Bakanlığı onaylı kimyasallarla belirli periyotlarda düzenli olarak dezenfeksiyon çalışmaları yapıldı. Bununla birlikte ortak alanlarda sürekli olarak temas edilen her nokta (asansör içleri, kapı kolları, merdiven korkulukları vb) sürekli dezenfekte edildi. Asansör önleri, bina girişleri ve koridorlarda sosyal mesafeyi vurgulayan afiş ve broşür çalışmalarıyla alınacak önlemleri paylaştık. Asansör ve koridor zeminlerinde sosyal mesafe vurgusuyla etiket çalışmaları yaparak sosyal mesafenin önemini anlattık. Bütün projelerimizde asansörlerin önüne düğmelerle temastan kaçınmak için kürdan uygulaması başlattık. Kısa zamanda ses getiren bu uygulama Türkiye’de viral oldu.

Hizmet verdiğimiz tüm projelerde 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olan kat sakinlerimizin market alışverişi gibi gündelik ihtiyaçları ekiplerimiz tarafından karşılanarak gerekli hassasiyet gösterildi. Tüm asansörlere ve kat hollerine el dezenfektanları koyuldu.

Koronavirüsün hayatımızı etkilemeye başladığı andan itibaren kat maliklerine düzenli SMS bilgilendirmeleri yapılarak alınması gereken önlemler, sokağa çıkma yasağı ile ilgili bilgi ve yaptırımlar ve gelişmeler düzenli olarak iletildi. Projelerimizin yönetim kurullarıyla koronavirüs üzerine almış olduğumuz önlemleri ve çalışmaları paylaşarak bizlerden yapmış olduğumuz uygulamalar harici bir beklentileri olup olmadığını sorduk. Sokağa çıkma dönemlerinde bank, çardak ve çocuk parkı kullanımının önüne geçmek için korunaklı oyun alanlarını kilit altına aldık. Çocuk parklarının ve çardakların kullanılmaması için uyarı yazıları asarak emniyet şeritleriyle kapattık. Projelerimizde gazete, ekmek, süt servislerimiz kesintisiz olarak bu süreçte de devam etti.

Bu dönemde sorunlarla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız nasıl çözdünüz?

Bu dönemde kat maliklerinin aidat ödeme şekli konusunda problemler yaşadık. Evden çıkamadığı için nakdi olarak aidat ödemesi yapmak isteyen kat sakinlerinin sayısında artış meydana geldi. Yönetim kurullarına yapılan bilgilendirmelerle ilgili yönetim kurulları tarafından elden tahsilat yapılması talebi olan projelerde aidatların aynı gün içerisinde bankaya yatırılarak ödeme belgelerini teslim etmek suretiyle tahsilatları gerçekleştirdik.

Bir de ne yazık ki bu dönemde asansör ve koridorlardaki demirbaşlara verilen zararlarda artışlar gözlemledik. Güvenlik kamerası görüntüleri ve şahitlerin beyanları ile sorumluları tespit ederek verilen zararların tazminini gerçekleştirerek gerekli işlemleri başlattık.

(Bu yazı Temmuz 2020 tarihli Siteplus ARTI dergisinde yayımlanmıştır.)