Siteplus

KORONAVİRÜS SALGINI VE BİLGİ HİJYENİ

Koronavirüsten korunmak amacıyla evde kaldığımız bugünlerde dijital dünyada daha fazla zaman geçiriyoruz. Özellikle pandemi hakkındaki haberleri anlık olarak takip etme ihtiyacı hissediyoruz. Ancak özellikle sosyal medyada hızla yayılan bilgilerin hangisinin güvenilir, hangisinin sahte olduğunu ayırt etmemiz ve yanlış haberlerin yayılmasında aracı olmamamız gerekiyor. Bunun yolu ise bilgi hijyeninden geçiyor.

Karşımıza çıkan bir haberi başkasına aktarmadan önce yapmamız gerekenleri listeledik:

1. Dur ve düşün!

Karşımıza çıkan yeni bir bilgiyi paylaşmadan önce durup düşünmeli, gerçek ve/veya güncel olup olmadığı hakkında araştırma yapmalıyız.

2. Kaynağını kontrol et!

Bilginin kaynağına ulaşmaya çalışmalıyız. “Arkadaşımın arkadaşından geldi” denilerek yapılan paylaşımlar ve birincil ağızdan doğrulatamadığımız kaynaklardan gelen haberlere güvenmemek gerekir.

3. Sahte mi, gerçek mi?

Haberin bilinen, onaylı bir sosyal medya hesabından paylaşıldığını kontrol etmeliyiz. Ancak örneğin koronavirüs sürecinde haberlerde sıkça fikirlerine başvurulan, tanınmış uzmanlar adına sosyal medyada resmi görünüşlü sahte hesaplar açıldığı bilinmektedir. Bu yüzden hesapların gerçek olup olmadığını dikkatlice incelemeliyiz. Gelen bir mesaj, link veya video şüpheli görünüyorsa sahte olabilir.

4. Doğruluğundan emin değilsen paylaşma!

Yanlış bir şey paylaşarak başkalarına zarar verebiliriz. Ayrıca gelen bir mesajdaki bazı bilgiler doğru olabilir, ama bu içinde yer alan tüm bilgiler doğru demek değildir. Tüm bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeden paylaşmamalıyız.

5. Duygusal mesajlara dikkat!

Duygusal mesajlar sık paylaşılır. Yanlış bilgi hızlı yayılır. Yanlış bilginin yayılmasına engel olmalıyız.

6. Önyargılarını gözden geçir!

Bize gelen bir bilgiyi paylaşmadan önce bu bilgiyi niye paylaştığımızı mutlaka düşünmeliyiz. Yazan kişiyle aynı fikirde olduğumuz için mi paylaşıyoruz? Yoksa bilgi doğru olduğu için mi paylaşıyoruz?