Siteplus

DEKORATİF VE FAYDALI: ÇİM DEYİP GEÇMEYİN

Sıcak yaz aylarında bahçe bakımı hem daha zevkli hem de daha zorludur. Bahçe peyzajının önemli bir parçası olan çim bakımı için bu aylarda sıkça sulama ve biçme yapmak gerekir.

Kaliteli bir çim alan için ilk adım doğru ekimdir. Ancak bu yeterli değildir. Mevsimine uygun bakım çalışmaları yapılmazsa çim alanınız istediğiniz gibi gözükmeyecektir. Biçme, sulama, yabani otlara ve haşereye karşı önlem alma, havalandırma, hastalıklara karşı kontrol ve bozuk kısımların bakımı düzenli olarak yapılması gereken işlemler arasında yer alır.

Yaz aylarında çimler düzenli olarak biçilir. Ancak çimleri çok kısa biçmek, sıcak havalarda sararma ve kelleşmeye yol açabilir. Bu yüzden çimler biraz uzun bırakılmalıdır. Çim, suya ihtiyaç duyar. Büyük alanlarda düzenli sulama otomatik sistemler ile yapılabilir. Daha küçük alanlarda püskürtücü kullanılır. Sulama yapılırken yeni çimlerin köklerine zarar gelmemelidir. Güneş altında sulama yapılmaz. Güneş etkisinin hissedilmediği sabah veya akşam serinliğinde sulama tercih edilmelidir.

Çimleri düzenli olarak biçmek yonca gibi otların körelmesini sağlar. Ama ayrık otu gibi köklü bitkilerin el ile sökülmesi, köklerine sıcak su dökülmesi veya hazır satılan sprey ot ilaçlarının sadece bu bitkinin üzerine püskürtülmesi gerekebilir. Spreydeki ilaç, toprak ve diğer bitkiler ile temas etmemelidir.

Çim alanlardaki bozulan kısımları yenilemek için tohumdan çim ekimi yapmak yerine rulo çim kullanılması, sıcak havalarda iyi sonuç verir.

Suni veya organik çim gübreleri ile yılda birkaç kez çimlere besin takviyesi yapılır. Ancak Haziran ayı sonundan Eylül ayının başına kadar gübreleme yapılmaz. Çünkü yanlış bir uygulama çimi yakabilir.

Karıncalar nedeniyle oluşan açılmalara ve çim kurtlarına karşı da önlem alınmalıdır. Çim kurtları hem çimlerin köklerini yer hem de bu kurtlarla beslenen hayvanların bahçeye gelmesi ile çim örtüsü zarar görür. Eğer 30 cm’lik bir alanda 5’ten fazla kurt tespit edilirse, buna karşı yaz sonunda mutlaka önlem alınmalıdır.

Yazın çim alanlardan sulama ve sıcakların etkisi ile görülen bir diğer sorun ise mantardır. Mantar ilaçları da yabani ot ve haşere ilaçları gibi bir uzmana danışılarak ve tavsiye edilen ilaç miktarı aşılmadan uygulanmalıdır. Mantar ilaçlarının toprak kuruyken, 15 günde bir olmak üzere toplam 3 kez uygulanması önerilir.

Çim, özellikle eğimli alanlarda toprağı tutarak, toprak kaybını önlemeye yardımcı olur. Kuru havalarda toz olmasını, yağışlı havalarda ise çamurlanmayı engeller.  Bakımlı çimler, bakımlı bahçeler demektir. Çünkü yabani otlarla mücadele edildiği için diğer bitkilerin daha sağlıklı büyümesine imkân tanır.

Bahçede İş Güvenliği 

Gerek bahçe sahiplerinin gerekse profesyonel bahçıvanların bahçede yaptıkları işlemler sırasında kişisel güvenliklerini sağlamaları şarttır. Eğer siz de çim biçerken makine kullanıyorsanız aşağıdaki  iş güvenliği kurallarına mutlaka uymalısınız:

1) İş ayakkabısı, koruyucu gözlük, iş elbisesi gibi uygun kişisel koruyucu donanım kullanın. 

2) Biçeceğiniz alanı taş, kâğıt gibi malzemelerden temizleyin.

3) Biçim için kullanacağınız makinenin bıçak, cıvata ve vidalarını kontrol edin.

4) Çim biçme makineleri deneyimli ve ehil kişiler tarafından kullanılmalıdır. Kullanım sırasında çocukların ve hayvanların makineye yaklaşmasını önleyin. Yakından geçen biri varsa makineyi durdurun.

5) Motor çalışırken el ve ayaklarınızı makineye yaklaştırmayın.

6) Makineyi motoru durdurduktan sonra ve kesici aksamın dönmediğinden emin olduktan sonra bırakın.

7) Makine için yakıt ikmalini biçme alanının dışında yapın. Çalışan veya soğumamış makineye yakıt koymayın. Makine iyice soğumadan kapalı yere kaldırmayın.