Siteplus

PEYZAJ VE BAHÇE BAKIM HİZMETİ

Peyzaj ve Bahçe Bakım Hizmeti

​​​Peyzaj ve bahçe bakım hizmeti, çevre mimarisi denince akla gelen ilk konulardan biridir. Peyzaj düzenlemeleri ve tasarımı, doğal ve insan eliyle oluşturulan yapıların bir arada mimari tasarım kuralları çerçevesinde düzenlenmesidir. Doğal ve kültürel yapıların iç içe tasarlanıp düzenlediği bir model olması açısından önemli bir alan olmaktadır ve mutlaka profesyonellerce yapılması gerekmektedir. Profesyonellere bırakılmayan tasarım projelerinde gerçekleştirilen yanlış bir müdahale hem doğaya hem de yaşam alanlarına ya da kültürel alanlara zarar verebilmektedir.

Peyzaj tasarımında en önemli noktalardan biri sürekliliği sağlamaktır. Peyzaj tasarımı, çevre ve peyzaj mimarları ve ziraat mühendisleri gibi meslek çalışanları tarafından iki ya da üç boyutlu olarak planlanmaktadır ve kamu kurumları, özel kuruluşlar, park ve bahçeler bölümü gibi peyzaj tasarımına ihtiyaç duyulan alanlar için sunulup uygun görülen projeler gerçekleştirilmektedir. Bu planların uygulanması esnasındaki fiziksel çalışmaları da yine peyzaj düzenlemeleri konusunda uzman meslek çalışanları gerçekleştirmektedir. Kurumlar adına gerçekleştirilen büyük ölçekli peyzaj uygulamalarının dışında bahçe bakımının büyük yer kapladığı özel peyzaj ve bahçe bakımı uygulamaları da bulunmaktadır. Bu uygulamalar uzman peyzaj ve bahçe bakım hizmeti veren firmalar aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

Bahçe Bakımı Nasıl Olmalıdır ?

Çevrenin doğaya zarar vermeden, bölgelerin yapısını bozmadan profesyoneller tarafından görselliğe de önem verilerek düzenlediği peyzaj tasarımının olmazsa olmazlarından biri de bahçe bakımıdır. Bahçelerin sağlıklı bir şekilde düzenlemesini; budama, sulama, ilaçlama gibi ihtiyaçların karşılanmasını, kısaca her yönden bakımını yapılmasını içermektedir. Profesyoneller tarafından belirli zamanlarda planlaması yapılıp düzenli olarak bakım gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde canlı bir alanda düzenleme yapıldığından bu tasarımlar sürekliliğini koruyamaz. Bahçe bakımında önem verilmesi gerekilen konular mutlaka sulama, gübreleme ve elbette doğru ilaçlama olmaktadır. Önem sırasında ilk sırada olması gereken bir konu da bakım yapılan alanların ekolojisinin korunmasıdır. Bakım sürecine başlamadan önce peyzaj ve bahçe bakım hizmeti alanında çalışan uzmanların bir bakım planı oluşturması gerekmektedir. Bu planda bakım yapılacak alanın, içerisindeki bitkilerin özellikleri dikkatle incelenmekte ve bölgeye uygun kısa ya da uzun süreli bir plan yapılmaktadır. Dikkatlice düzenlenen plandan sonra uygulama aşamasına geçilmektedir. Bahçe bakımı yapılan alanlarda gerçekleşmiş olan doğal şartlardan kaynaklı problemler için de ek bir hizmet olarak danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır. 

​​​​​Peyzaj ve Bahçe Bakım Hizmetinde Önemli Olan Noktalar Nelerdir?

Peyzaj tasarımı ve bakım sürecinin uzmanlar tarafından yapılmasının önemli olduğu kadar bu uzmanların alanlarına ne kadar hakim oldukları da önemlidir. Öncelikle uzmanlar bakımın yapılacağı alanı peyzaj ve bahçe bakım hizmeti için hazırlamakla başlamaktadır.  Bu hazırlık sürecinde altyapı kontrol edilir ve altyapıya uygun doğru planlama alanında uzman ziraat mühendisleri tarafından yapılır, ardından saha çalışanları da uygulamaya geçer. Hizmetlerin doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılması çok önemlidir ki bu durum bakımın sürekliliğine büyük ölçüde destek olmaktadır. Altyapı uygulamalarından sonra gerçekleştirilen bahçe süsleri, havuz, çeşme, oyun alanları gibi peyzaj uygulamalarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri bu yapısal uygulamaların gerçekleştirildiği esnada doğal alana zarar verilmemesidir. Peyzaj ve bahçe bakım hizmeti konusunun uzmanlar tarafından dikkatle ele alınmasının amaçlarından biri de budur. Özen gösterilmesi gereken diğer bir konu da çim ve bitkilerin doğru alanlara ekilmesidir.  Bitkilerin doğru alan ve toprağa ekilmediği ya da yanlış ekildiği durumlarda alanın ekolojisi bozulmakta ve proje başarısız olmaktadır. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen peyzaj tasarımı sonrasında ise sürekliliği devam ettirmek amacıyla bahçe bakım uygulamalarına da devam edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu başarı uzun sürememektedir.