Siteplus

ÖZEL GÜVENLİKTE HİJYEN

“Siteplus Özel Güvenlik Hizmetleri’nin pandemi sürecindeki yönetimine ait soruları Siteplus Güvenlik Hizmetleri Koordinatörü Ersel Tudan bizler için cevapladı.”

Pandemi dönemi boyunca (Mart-Mayıs ayları arasında) özel güvenlik hizmetleri nasıl bir süreçten geçti?

Bu süreçte ilk adımımız özel güvenlik çalışanlarımızı bilgilendirmek oldu. Tüm ekibimizi online olarak hızla eğittik. Hastalığın nasıl yayıldığı konusunda bilgi verdik. Kendilerini, ailelerini ve iş arkadaşlarını korumak için neler yapabileceklerini anlattık. Bu dönemde nasıl beslenmeleri gerektiğini aktardık.

Personelimize görev başındayken kullanacakları malzemeleri sunduk. Hijyenik solüsyonları ilgili yerlere yerleştirdik, çalışanlarımızın dezenfekte olabilmesi için ihtiyaçlarını karşıladık. Bunun yanı sıra, süreçte bulunması zor hale gelen maske ve siperlikleri temin ederek personelimize dağıttık. Özellikle kişilerle fiziki temasa giren çalışanlara lastik eldivenlerin temin edilmesi ve her gün yenilemeleri için yeterli stok bulundurulması önceliğimizdi.

Virüs kontrolsüz yayıldığından özellikle güvenlik bekleme noktalarında, zorunlu olarak bir arada bulunan kişi sayısını maksimum 2-3 olacak şekilde düzenlemeler yaptık. Güvenlik personelimize sosyal mesafenin önemini sürekli olarak görseller ile hatırlattık.

Gelen paketlerin ve kişilerin kontrolüne de hassasiyetle yaklaştık. Bildiğiniz gibi, dışarıdan gelen kargoların ve kişilerin kontrol edilmesi güvenlik personelinin asli görevlerindendir. Gelen paketlerin steril bir ortamda tutulması ve kişilerin de ateşlerinin ölçülerek faaliyet gösterilen sahaya, içeride kalabalık oluşturmayacak şekilde teker teker alınmasının önemini güvenlik personelimize online eğitimler yoluyla periyodik olarak anlattık.

Pandemi öncesi dönem ile “yeni normal” olarak tanımlanan bu dönem arasında özel güvenlik hizmetlerinde ne gibi farklılıklar var? Sizce sektörün bundan sonraki yönü ne olacak?

Yeni normalde güvenlik personelimiz için, müşterimizin mal güvenliği kadar, sağlığı da önemli hale gelmiştir. Bu nedenle hizmet verdiğimiz tesis girişlerinde sağlık talimatlarına eksiksiz uyum sağlanacaktır.

Ayrıca koruma ve güvenliğin sağlandığı alana giriş ve çıkışlarda yapılacakları da şöyle özetleyebiliriz:

  • Görevi teslim alır almaz hijyen malzemesi ve uygun alkol bazlı el antiseptiğin hazır bulundurulması sağlanacaktır.
  • Tesise giriş yetkisi olan personel veya girişine onay verilen ziyaretçilerin maske ve eldiven takmadan tesise girişine izin verilmeyecektir. Giriş ve çıkışlarda bulunan antiseptik malzemeyle ellerini dezenfekte etmeleri sağlanacaktır.
  • Hiçbir şekilde eldiven kullanırken maskeyle temas edilmemelidir. Böyle bir durumda maske ve eldivenin derhâl değiştirilerek yenilerinin dikkatli bir şekilde takılması sağlanacaktır.
  • Yürütülen tüm faaliyetlerde sosyal mesafenin korunması sağlanacaktır.
  • Termal kamera, temassız ateş ölçer vb. cihazlarla ateş ölçümü yapılmasını sağlanacaktır. Ateşi 37 derecenin üstünde olanların korumuş olduğumuz tesislere girişine müsaade edilmeyecektir.
  • Tesise girecek kişi, üst kontrolü için varsa duyarlı kapıya (kapı tipi metal dedektör) yönlendirilecektir. Şayet duyarlı kapı yok ise el dedektörü sosyal mesafeyi koruyarak aramalar yapılacaktır.
  • Personelimiz görev yaptığı alanın temizliği ve havalandırılması konusunda sürekli uyarılacaktır.
  • Personelimizi taşıyan servislerde, sosyal mesafe esas alınarak düzenleme sağlanacaktır.

Son olarak; Yeni normal diye adlandırılan mevcut dönemde, maske, sosyal masefe ve temizlik konusunda hepimizin çok dikkat etmesi gerekiyor. Bunun yanında halkımızdan, sağlıkları için gerekli kontrolleri yapmak zorunda olan güvenlik personelimize yardımcı ve uyumlu olmalarını rica ediyoruz.

(Bu yazı Temmuz 2020 tarihli Siteplus ARTI dergisinde yayımlanmıştır.)