Siteplus

TEMİZLİĞİ DOĞRU YAPTIĞINIZA EMİN MİSİNİZ?

Eğer ofis temizliğinde Siteplus gibi bir markadan profesyonel hizmet alıyorsanız temizlik ekiplerinin bazı yöntem ve kurallar doğrultusunda temizlik ve hijyen uygulamaları yaptığını gözlemlemişsinizdir.

Temizlikte Önce Güvenlik

Profesyonel temizlik ekipleri, temizliğe başlamadan önce eldiven ve maske gibi koruyucu donanımlar giyer. Siz de sağlığınız ve güvenliğiniz için mutlaka eldiven ve maske gibi koruyucular kullanın. Temizlik sırasında kazalara karşı temizliğe başlamadan önce elektrikli cihazları fişten çekin, ıslak elle elektrik aparatlarına asla dokunmayın. Saat, yüzük, bileklik gibi ziynet eşyalarınızı çıkarın. Çünkü ziynet eşyaları temizlik sırasında bir yere takılarak yaralanmanıza neden olabilir. Ayrıca kullandığınız temizlik solüsyonları bu eşyalara zarar verecektir. Pencere, balkon ve yüksek yerde yapılan temizlikte de güvenliğinize dikkat edin. En küçük bir yanlış, hayatınızı tehlikeye atabilir.

Kullanım Alanına Göre Temizlik Malzemesi Renkleri

Temizlik sırasında toz alma işleminde toz tutuculuğu yüksek mikro fiber bezlerden yararlanabilirsiniz. Profesyonel temizlikte malzemeler renk kodlarına göre ayrılır.

Renk kodlarını kullanmak bir yandan temizlik yapmayı kolaylaştırırken diğer yandan sağlığınızı korur. Çünkü bir alandan diğer bir alana mikrobun bulaşması (çapraz bulaşma riski) bu şekilde engellenir.

Renk kod sistemi

  • Kırmızı kova, kırmızı bez; enfeksiyon bulaşma riskinin yüksek olduğu tuvaletlerde klozet ve pisuvar alanlarının temizliğinde kullanılır.
  • Sarı kova, sarı bez; tuvalet, banyo ve duş alanlarında klozet ve pisuvar haricindeki tüm ıslak alanların (lavabo, duvar) temizliğinde kullanılır.
  • Mavi kova, mavi bez; sağlıklı alan olarak nitelendirilen, zeminden daha yüksek, diz kapağı hizasının üzerindeki ve el hizasındaki tüm kuru alanların (kapı, çerçeve, masa üstü, dolap üstü-yan yüzeyleri-iç kısımları vb.) temizliğinde kullanılır.
  • Yeşil kova, yeşil bez; zemine daha yakın, diz kapağı hizasının altındaki tüm kuru yüzeylerin (masa ve sandalye ayakları, süpürgelikler, yangın merdivenleri, çöp kovalarının yüzeyleri vb. alanların) temizliğinde kullanılır.

Hassas cihazlarınızın bozulmaması için bunların temizliğinde kuru bez kullanmaya özen gösterin.

Temizlikte Uygulama Sırası

Profesyonel ekipler temizlik uygulamalarını temiz alandan kirli alana doğru yaparlar. Çünkü önce kirli alan temizlenirse hazırlanan temizlik solüsyonu ve kullanılan malzeme çabuk kirlenir. Temizliğe bu solüsyon kullanılarak devam edilmesi durumunda kir bir yerden başka bir yere taşınır. Eğer ev veya iş yerinizi kendiniz temizliyorsanız temiz alandan kirli alana ve yukarıdan aşağıya doğru, yani yüksekten alçağa doğru hareket etmelisiniz.

Yüzeylerdeki sıvı lekelerine müdahale etmenin de bir sırası vardır. Önce lekenin fazlası temiz açık renk bir beze veya kâğıt havluya emdirilir. Ardından geniş alanlara yayılmasını önlemek ve temizlemek için dıştan içe doğru tamponlama işlemi yapılır.

Temizlik yaparken, özellikle de ofis temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler, sırasıyla:

  • Ortam havalandırılır,
  • Ofis içinde bulunan serbest kirler ve çöpler toplanır,
  • Zemin türüne göre süpürme yapılır,
  • Toz alınır,
  • Paspaslamaya uygun olan mermer ve ahşap gibi sert zeminler paspaslanır.

Yine ofis temizliğinde masa üstündeki her eşya tek tek kaldırılarak altı temizlenir. Böylece önemli evrak ve dosyaların yeri değişmez, herhangi bir karışıklığın önüne geçilir.

Temizlik yaparken doğru işlem sıralamasını takip ettiniz. Ama acaba temizlik malzemelerini doğru kullandınız mı?

Temizlik Malzemelerini Doğru Kullanmak

Temizlik malzemelerini uygun biçimde ve yeterli miktarda kullanmak, en az doğru temizlik yöntemi uygulamak kadar önemlidir.

Temizlik işlemlerinde kullanılan malzemelerin seçiminde kir çeşidine ve yüzeye uygun malzeme kullanılmasına dikkat edilir. Kullanılan kimyasallar ölçerek ayarlanmalıdır. Göz kararı kimyasal kullanmak doğru değildir. Ayrıca genellikle fazla miktarda kimyasal kullanımının yüzeyleri daha iyi temizleyeceği zannedilir. Oysa fazla kimyasal hem uygulandığı yüzeye zarar vererek bozulmaya neden olur hem de yüzey üzerinden tam olarak arıtılmadığından sağlık için risklidir.

Bu kimyasalların birbirine karıştırılması da yanlıştır. Karıştırılarak kullanılması kimyasalın etkisini azaltacak, hatta ortadan kaldıracaktır. Karıştırma esnasında çıkan zehirli gazların solunması da sağlık açısından çok zararlıdır.

Çelik yüzey parlatıcıları gibi bazı ürünler de temizlik malzemesi olduğu düşünülerek kullanılır. Aslında bunlar bakım ürünüdür. Örneğin bir asansör yüzeyinin önce o yüzeye uygun kimyasallı solüsyonla toz, kir ve lekeden arındırılması, ardından bu temiz yüzeye bakım işleminin yapılması gerekir.

Temizliği bitirdiniz, ama işiniz daha bitmedi… Sıra, kullandığınız malzemeleri bir sonraki temizlik için hazırlamaya geldi.  

Temizlik Malzemelerini Kir ve Mikroptan Arındırmak

Ülkemizde genelde temizlik gereçlerini kirden ve mikroptan arındırmak için saatlerce çamaşır suyu ile seyreltilmiş suda bekletmek tercih edilir. Oysa bu yanlış bir davranıştır. Temizlik gereçleri 30 dakikadan fazla bu suda bekletilmez. Daha uzun süre yapılan bekletmede gereç üzerindeki mikroorganizmalar bağışıklık kazanarak üremeye başlar. Hijyen sağlamak yerine daha çok mikroorganizmanın üreyerek gerecin iyice kirlenmesine neden olunur. Kötü bir koku oluşur. Uzun süre çamaşır suyu ile seyreltilen gereçler bu sırada yıpranır ve kullanma ömrü kısalır.