Siteplus

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ YÖNETİMİ

Alışveriş Merkezleri Yönetimi

Alışveriş merkezleri yönetimi finans ve muhasebe, kiralama, reklam, halkla İlişkiler, bakım ve onarım, güvenlik, temizlik, hukuk ve genel yönetim anlamında üç farklı yönetim şekline bağlı kalınarak yönetilmektedir. Türkiye'de genel merkezden yönetim, alışveriş merkezine bağlı yönetim ve danışmanlık şirketleri tarafından sağlanan yönetim olmak üzere üç farklı şekilde alışveriş merkezleri yönetilmektedir.

Alışveriş Merkezi Yönetimi Ve Yöneticiye Ait Görevler

Alışveriş merkezi yöneticisi olmak için gerekli eğitimleri almak yeterli olmakla birlikte alışveriş merkezi yöneticisinin bir takım görevleri bulunmaktadır. Alışveriş merkezleri yönetimi için yöneticinin; alışveriş merkezinin fiziki değerlerini koruyabilecek yeterlilikte olması, kiracı marka organizasyonunu en iyi şekilde koordine edebilmesi ve bağımsız işletmeler olan kiracılarla koordinasyon halinde kalarak dışarıda alışveriş merkezini en iyi şekilde temsil edebilmesi gibi meziyetlerin olması gerekmektedir.

Alışveriş merkezini yöneten yöneticinin ayrıca:

  • Tüketici sayısını en yüksek seviyelere taşıyarak alışveriş merkezine gelen ziyaretçi sayısını arttırabilmek,
  • Reklam ve tanıtım faaliyetlerini en iyi şekilde organize edebilmek,
  • Geleceğe yönelik potansiyel müşteri oluşturabilmek,
  • İç disiplini sağlayarak güvenlikten bakım onarıma kadar zafiyet oluşmayacak şekilde en iyi sonuçları elde edebilecek bir yönetim sağlamak

gibi görevleri de en iyi şekilde yerine getirebilmesi gerekmektedir. Çalışanların verimli çalışmasını ve odaklanmasını sağlayabilecek maddi ya da manevi koşulları planlanmak, memnun ve rahat bir iş alanına sahip ziyaretçi ve müşteri profili yaratabilmek ve müşteri ilişkilerini en iyi şekilde yönetebilmek bir AVM yöneticisinin sorumluluğu altındadır.

Yöneticiye ait görev ve sorumluluklardan da anlaşılacağı üzere yetenek ve yeterliliği üst seviyede olan ve yönetimsel anlamda en iyisini ortaya koyabilecek profesyonellikte bir yönetici ancak  alışveriş merkezinin yöneticisi olarak görev alabilmektedir. İşinin ehli yöneticilerin bile şehrin yapısı ve alışveriş merkezinin kurallarına göre hareket etmesi gerekliliği de göz ardı edilmemelidir.

Alışveriş merkezleri yönetimi denildiğinde ziyaretçiler, mağaza ve firmalar, AVM çalışanları ve müşteriler bir bütün olarak değerlendirilmek durumundadır. Perakende satış için son derece önemli olan ve ülkemizin ekonomisine de her koşulu ile katkı sağlayan alışveriş merkezlerine yönelik kuralların barındırıldığı bir yönetmelik ile yönetilmektedir.

Alışveriş Merkezi İle İlgili Genel Kurallar ve Bu Bağlamda AVM Yönetimi

Alışveriş merkezleri yönetimi belli başlı kurallara bağlı yönetmeliğin de varlığına bağlı olarak şekillenmektedir. Bu kurallar Türkiye'deki tüm alışveriş merkezlerinde aynı olmak durumunda olmasına rağmen bazen şehrin  yapısı ve o şehirde ikamet eden kişilerin kültürel alt yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Güvenlikten, ziyaretçi davranışlarına kadar bir bütün olarak algılanması gereken AVM yönetiminde belli başlı kurallar oluşturulur. Bu kurallar bütününe göre hareket etmek yöneten ve yönetilenler için de son derece önemli olmak durumundadır. Alışveriş merkezinden içeri girer girmez uygulanması gereken bu kurallar giriş esnasındaki güvenlik önlemlerinden merdivenlerden çıkış ve inişler asansör kullanım kuralları ve WC kullanımı gibi alışveriş merkezi içerisinde yer alan temel alanları kapsar. Buna ek olarak AVM içerisindeki ortak kullanım alanlarında yiyecek tüketilmemesi, temizlik kuralları ve yönetimsel anlamda çalışan her personelin üzerine düşen görevleri tamamlaması da yerine getirilmesi gereken sorumluluklar arasında bulunur. Bu kurallar şehrin temel yapısına ve insanların davranış biçimine göre esnetilerek ya da daha katı kurallar ekletilerek uygulanmaktadır.

Alışveriş merkezleri yönetimi son derece zor olmasına rağmen doğru yaklaşım ve yerinde çalışmalar ile en iyi şekilde yürütülebilir. İşletmenin hedefi ve stratejileri ile bütçe planlaması iyi bir şekilde organize edilebilir. Bu noktada iyi bir yönetim sağlanabilmesi her açıdan mümkün olmaktadır.